RSD Prosound. Boutique Audio.

Основателят и главен конструктор на компанията RSD Prosound е добре известен в Европа и отвъд океана, а в родната си България е една от най-големите рок-звезди. Но как стана така, че изявен рок музикант от малък е увлечен от техниката и съчетава музикалния си напредък и ангажименти с интензивно изучаване на електрониката и конструиране на върхова техника, свързана със записа и възпроизвеждането на музика на всички възможни нива?

Всичко започна някъде през 1960-те години, когато съвременната рок и поп музика процъфтяваше – тогава Румен Спасов започна да свири с различни рок групи, под сериозното влияние на „Британската Инвазия“ – Бийтълс, Ролинг Стоунс, Ерик Клаптън, Джеф Бек, Лед Зепълин, Крийм и после Джими Хендрикс бяха силни вдъхновители и основателят на RSD съоснова първата си група, изпълняваща изцяло собствен музикален материал – Златните Струни. Групата бързо придоби голяма популярност и нуждата от по-модерно оборудване започна да става очевидна – едното доведе до другото и г-н Спасов започна да изработва реплики на най-желаните модели електронно оборудване за музика и дори да конструира свои собствени устройства – китарни усилватели (повечето от тях са още в употреба и държат добри цени, макар и „втора ръка“!), смесителни пултове, крайни стъпала, озвучителни тела за Пи Ей системи и т.н. Така навлязохме в ’70-те години двама от музикантите в Златни Струни се преместиха да живеят на друг континент, а това по естествен път доведе до ново приключение, което се оказа тотален успех – г-н Спасов основа нова поп-рок група, наречена Сигнал – те станаха истински легенди!

С навлизането в 1980-те години някои нови и то строги изисквания към качеството на звука в записите и концертните изпълнения станаха общоприети стандарти и ние в RSD бяхме буквално задължени да осигурим на клиентите си все повече и повече студийно оборудване, което стана популярно сред големите звезди и за техните впечатляващи концертни изяви. По онова време вече всеки в музикалния бизнес беше наясно със значимостта на изключително качествените микрофонни предусилватели, хай-енд компресори и лимитери, прецизните и музикално звучащи икуълайзъри и т.н. Ето затова г-н Спасов започна две успоредни линии продукти: щателно изработени на ръка реплики на най-търсените и желани устройства от световна класа и някои специализирани такива по негови оригинални конструкции.

Е, с навлизането на Интернет всички знаем как ’90-те години промениха целия свят и музикалната индустрия не беше изключение – започна онази „винтидж мания“ и цените на наистина качествените аудио устройства излетяха до небето! Тогава в RSD Sound решихме да осигурим на музиканти, аудио инженери и продуценти аудио компоненти с превъзходно качество на разумни цени! Останалото е история…